Ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης: Καταγραφή μαρτυριών 1

Επιμέλεια / μετάφραση: Παπαγιαννάκης Δημήτριος

Ηλεκτροφόρα περίμετρος, Άουσβιτς Πολωνία
Ηλεκτροφόρα περίμετρος, Άουσβιτς Πολωνία

Συνεχίζεται η έρευνα και καταγραφή μαρτυριών για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί στο Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για καταθέσεις γερμανών στρατιωτών, αυτόπτων μαρτύρων, που είδαν και έζησαν εκ των έσω τα δραματικά γεγονότα των στρατοπέδων του θανάτου.  Από την έρευνά μου διαπιστώνω πως οι μαρτυρίες δεν υπάρχουν μεταφρασμένες στα ελληνικά ή δεν είναι πουθενά συγκεντρωμένες όλες μαζί.  Οι 4 μαρτυρίες που παρουσιάζονται παρακάτω αφορούν το διασημότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης, το Άουσβιτς της Πολωνίας.

1) Μαρτυρία του Hans Stark, γραμματέα των νέων αφίξεων στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς. Εισηγμένες στο The Good Old Days – Ε. Klee, W. Dressen, V. Riess, The Free Press, Νέα Υόρκη, 1988, σ.. 255:

«Σε μια άλλη, αεριοποίηση αργότερα – επίσης το φθινόπωρο του 1941 – ο Grabner με διέταξε να βάλω το Zyklon B στο άνοιγμα, επειδή μόνο μία νοσοκόμα είχε εμφανιστεί. Κατά τη διάρκεια μιας αεριοποίησης Zyklon B έπρεπε να χυθεί μέσα από τα δύο ανοίγματα του δωματίου αερίου στο θάλαμο παράλληλα. Αυτή η αεριοποίηση έγινε επίσης για 200-250 Εβραίους, και πάλι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Δεδομένου ότι το Zyklon B – όπως ήδη αναφέρθηκε – ήταν σε μορφή κόκκου, έπεφτε πάνω στους ανθρώπους, όπως χυνόταν μέσα (στα ανοίγματα). Στη συνέχεια, άρχισαν να κλαίνε τρομερά γιατί τώρα ήξεραν τι συμβαίνει. Εγώ δεν κοιτάξα μέσα από το άνοιγμα, γιατί έπρεπε να κλειστεί αμέσως μόλις το Zyklon B χυθεί μέσα. Μετά από λίγα λεπτά υπήρχε σιωπή. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί να ήταν δέκα έως δεκαπέντε λεπτά, ο θάλαμος αερίου ανοίχθηκε. Οι νεκροί κείτονταν φύρδην μύρδην σε όλο το χώρο. Ήταν μια φοβερή θέα. »

2) Μαρτυρία του στρατιώτη των ss, Hoeblinger. Απόσπασμα από το Der Auschwitz Prozess του Hermann Langbein, Vol. Ι. In Auschwitz: Τεχνική και λειτουργία των θαλάμων αερίων – JC Pressac, the Beate Klarsfeld Foundation , NY, 1989, σ. 174:

«Ήμουν διορισμένος στην υπηρεσία μεταφορών και εγώ οδηγούσα το Sanka (σσ. ιατρικό φορτηγό) που επρόκειτο να μεταφέρει τους κρατούμενους .. Στη συνέχεια, πήγαμε στους θαλάμους αερίων. Οι νοσηλευτές ανέβηκαν μια σκάλα, είχαν αντιασφυξιογόνες μάσκες εκεί, και άδειαζαν τα δοχεία. Ήμουν σε θέση να παρατηρώ τους φυλακισμένους, ενώ έβγαζαν τα ρούχα τους. Πάντα γινόταν ήσυχα και χωρίς να υποψιάζονται τίποτα. Συνέβη πολύ γρήγορα … »

3) Μαρτυρία του στρατιώτη των ss, Boeck. Απόσπασμα από Der Auschwitz Prozess του Hermann Langbein, Vol. Ι. In Auschwitz: Τεχνική και λειτουργία των θαλάμων αερίων – JC Pressac, the Beate Klarsfeld Foundation, NY, 1989, p. 181:

«Ερώτηση: Ήσασταν παρών σε επιχείρηση αεριοποίησης κάποια μέρα;

Απάντηση: Ναι, ήταν ένα βράδυ. Εγώ συνόδευα το οδηγό Hoeblinger. Η μεταφορά είχε φτάσει από την Ολλανδία και οι κρατούμενοι έπρεπε να πηδούν από τα βαγόνια. Ήταν εύποροι Εβραίοι. Υπήρχαν γυναίκες με γούνες Περσίας. Έφτασαν με το τρένο εξπρές. Τα φορτηγά ήταν ήδη εκεί, με ξύλινα σκαλοπάτια μπροστά τους, και οι άνθρωποι ανέβαιναν. Στη συνέχεια, όλα ξεκίνησαν. Στη θέση Birkenau μόλις σταμάτησαν, υπήρχε μόνο μια μεγάλη αγροικία (Bunker 2) και δίπλα της τέσσερις ή πέντε μεγάλες καλύβες. Στο εσωτερικό, οι άνθρωποι στέκονταν με τα ρούχα που γέμιζαν το πάτωμα. Ο αρχηγός και ο λοχίας, κρατώντας ένα μπαστούνι, ήταν εκεί.Ο Hoeblinger μου είπε “ας πάμε εκεί τώρα” . Υπήρχε μια πινακίδα “ προς απολύμανση”. Είπε «θα δεις που φέρνουν παιδιά τώρα». Άνοιξαν την πόρτα, έριξαν μέσα τα παιδιά και την έκλεισαν. Υπήρξε τρομερό κλάμα. Ένα μέλος των SS ανέβηκε στην οροφή. Οι άνθρωποι άρχισαν να κλαίνε για περίπου δέκα λεπτά. Στη συνέχεια, οι κρατούμενοι άνοιξαν τις πόρτες. Τα πάντα ήταν παραμορφωμένα και ταραγμένα. Η θερμότητα απέδωσε. Τα πτώματα φορτώθηκαν σε ένα τραχύ βαγόνι και μεταφέρθηκαν σε ένα χαντάκι. Η επόμενη παρτίδα ήδη γδύνονταν στις καλύβες. Μετά από αυτό δεν είδα τη σύζυγό μου για τέσσερις εβδομάδες. »

Στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαϊντάνεκ, Πολωνία
Στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαϊντάνεκ, Πολωνία

4) Μαρτυρία του SS-Unterscharführer Perry Broad, περιγράφοντας την αεριοποίηση στο Krema I στο Auschwitz. Εισηγμένες στο KL Auschwitz as Seen by the SS, p. 176:

«Οι απολυμαντές ήταν στη δουλειά. Ένας από αυτούς ήταν ο SS Unterscharführer Teuer, τιμημένος με το Σταυρό της Αξίας Πολέμου. Με το καλέμι και ένα σφυρί άνοιξαν λίγες, κατά πρώτη άποψη, αθώες κονσέρβες που έφεραν την επιγραφή» Cyclon, να χρησιμοποιείται για παράσιτα. Προσοχή, δηλητήριο! να ανοιχτεί μόνο από εκπαιδευμένο προσωπικό! «. Οι κονσέρβες ήταν γεμάτες μέχρι πάνω με μπλε κόκκους στο μέγεθος των μπιζελιών. Αμέσως μετά το άνοιγμα των δοχείων, το περιεχόμενό τους ρίχτηκε στις τρύπες, τις οποίες έπειτα κάλυπταν αμέσως.

Εν τω μεταξύ ο Grabner έδωσε σ’ημα στον οδηγό του φορτηγού, το οποίο είχε σταματήσει κοντά στο κρεματόριο. Ο οδηγός ξεκίνησε τον κινητήρα και ο εκκωφαντικός θόρυβός του ήταν πιο δυνατός και από τις κραυγές θανάτου από τις εκατοντάδες των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα και που δηλητηριάστηκαν μέχρι θανάτου από τα αέρια.. »

* Αν και δεν είμαι επαγγελματίας μεταφραστής, προσπαθώ να αποδώσω όσο το δυνατόν πληρέστερα τα κείμενα από τα αγγλικά στα ελληνικά. Ίσως η σύνταξη σε κάποια σημεία να παρουσιάζει ανωμαλίες, αλλά χάριν ιστορικής αλήθειας προσπαθώ να μεταφράζω κατά γράμμα το κείμενο στα ελληνικά προκειμένου να μην αλλοιωθεί η αρχική διατύπωση.

Δείτε επίσης: Ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης: Η μαρτυρία του Kurt Gerstein

πηγή: http://www.gerstein.dk/report.htm

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s